Šafránka červenožlutá (Tricholomopsis rutilans)
Pro zvětšení klikněte sem, fotka se otevře v novém okně!
Když jsem dneska chystal pokračování houbařské kategorie, procházel jsem uložené fotografie a narazil na Šafránku červenožlutou (Tricholomopsis rutilans). Bohužel ovšem pouze na jediném snímku. Což svědčí o tom, že jsem na ni při lovech s foťákem neměl moc štěstí.
Přesto ji potkávám již léta pravidelně. A vždy se jí obdivuji. Je to nádherně barevná, elegantní houba, která může dorůst v průměru klobouku až na patnáct centimetrů. Díky červeným šupinkám na žlutém podkladu klobouku získává šafránka vzhled vysoce dekorativní. Můžeme ji (někdy i v hojné míře) potkávat v období přelomu letních a podzimních měsíců a to kolikrát i v době, kdy mnoho jiných hub (například z nedostatku vody) neroste. To zřejmě (čistě laicky) šafránce nevadí, protože vyrůstá z odumřelých pařezů, či kořenů, a to výhradně jehličnatých stromů.
V barevnosti klobouku je dosti variabilní, žlutý základ pokrývá celá škála červené barvy. Nevím, zda je to dáno charakteristikou místa růstu (světelnost, vlhkost), ale objevují se houby téměř žluté, jindy zbarvené takřka do fialova, jindy se žlutá mísí s rudou, karmínovou či purpurovou, jindy jsou tyto houby doslova "kropenaté".
Splést si šafránku asi moc dobře nejde, je svým vzhledem opravdu výjimečná, co se týká konzumace, učinil jsem před léty několik pokusů o zpracování. Při úpravě šafránky samostatně jsem žádným způsobem nebyl schopen úplně zlikvidovat její - řekl bych - zemitě nakyslý zápach, který naprosto koresponduje s její chutí. Pokud v období nouze přidáte šafránku do houbové směsi, neměli byste ji výrazněji znehodnotit, přesto bych být vámi udělal nejdříve bokem malý vzorek na zkoušku, protože ne každému může tato houba chutnat. Jestliže je chuťově nevalná za čerstva, nemá moc smyslu ji sušit, proto jsem se o to ani nepokoušel. Zato jsem vyzkoušel její naložení do octa, což se, přiznám, ani přes několik druhů nálevu nesetkalo s přílišným úspěchem, zemitost její chuti i v octě přetrvávala. Pouze opět ve směsce byla pro mě požitelná bez vší úhony.
Takže, shrnuto, podtrženo, v době nouze, když není zbytí, nadstaví Šafránka červenožlutá (Tricholomopsis rutilans) spolehlivě houbovou směs. Pokud to ale není životně důležité, nechal bych ji dál růst a kochal bych se její krásou, která je ozdobou našich lesů.
!!!Tato kategorie si v žádném případě nehraje na mykologickou poradnu, ani na vědecké pojednání, k tomu slouží klasické atlasy hub, jde pouze o nezávazné povídání "šialeného hubára" a všechna má poučení a rady, případně určení druhu jsou naprosto bez záruky a jen na vlastní nebezpečí!!!
Komentáře
Přehled komentářů
Šafránka je výborná do omáček. Jinam se opravdu pro svou poněkud nakyslou chuť nehodí, ale zde má své místo. Takže žádný fujtajbl...
šafránka je výborná do omáček
(Jagi, 6. 9. 2013 18:21)