Choroš šupinatý (Polyporus squamatus)
Dnes vám představím houbu, se kterou jsem se spřátelil v době oběda, čekajíce v Lokti na koncert Jethro Tull. Je to Choroš šupinatý, houba, vyrůstající ze dřeva listnatých stromů.Vyrůstá většinou v trsech, případně střechovitě nad sebou již od jarních dnů. Velmi pozitivní je jeho velikost, dorůstá v průměru klobouku až padesáti centimetrů, někde jsem na internetu zahlédl i šedesát, na nějakém fóru, ale mám pocit, aby to nebylo trošku jako s rybáři.
Klobouky narůstají široce okrouhlé až vějířovité, nahnědlý povrch pokrývají tmavší šupiny. Pórovitý spodek klobouku plynule přechází do dřevitého třeně. Voní okurkově moučně (to jsem vyčetl, já měl zrovna rýmu, ale ta mouka tam byla), chuť je příjemná.V mládí je tento choroš jedlý, později jeho dužnina tuhne až dřevnatí a stává se nepoživatelnou. Nejlepší využití je asi do polévek. Přesto bych se nebál různých experimentů. Každopádně ale jako každou tužší houbu, dobře tepelně upravit, jinak slabším jedincům může zkomplikovat trávení!
Dle všech dostupných informací, rostou od jara do podzimu, v jednotlivých vlnách. První bývá již začátkem dubna. Potkat jej můžeme v listnatých i smíšených lesích (buky, javory), případně v parcích (jírovec, vrba), stromořadích (jírovec), nebo i zahradách (ořešák).
Ještě večer před koncertem se těšil náš mladičký choroš dobrému zdraví, ale předpokládám, jelikož vstup do kuchyně byl jen deset metrů od něj, dlouho nevydržel a skončil v nějaké místní specialitě.
Klikněte si na nás!
!!!Tato kategorie si v žádném případě nehraje na mykologickou poradnu, ani na vědecké pojednání, k tomu slouží klasické atlasy hub, jde pouze o nezávazné povídání "šialeného hubára" a všechna má poučení a rady, případně určení druhu jsou naprosto bez záruky a jen na vlastní nebezpečí!!!