Muchomůrka růžovka (Amanita rubescens)
Houba se spoustou otravnejch příbuznejch!
Muchomůrka růžovka (Amanita rubescens)
..... Zasel jsem ředkvičku do řádku,
manželka řekla, v pořádku,
takhle tu žijeme od pátku,
sedmkrát za týden.
Našel jsem v lese pět masáků,
manželka řekla, prasáku!
červi nám lezou z mrazáku,
letěl jsem za nima ven ......
Tak tenhle text napsal a nazpíval Zdeněk Vřešťál se skupinou Neřež na albu "Nebezpečné síly". Pominu-li mrazuvzdorné červy, které jsou snad možné v nějaké scifi, ale určitě ne v českém mrazáku, a to ani u Vřešťálů ne, pokud byste nechali růžovku nějakou dobu jen tak, budete mít problém najít kousek houby, která by zůstala čistá. Jé, já jsem zapomněl říct, že masák je nejznámější a nejrozšířenější lidový název pro růžovku. Občas se jí ještě říká márinka, masařka .... Dá se říct, že stejně jako houbaři milují růžovky, stejně tak v nich našly zalíbení i larvy! Největší zalíbení mají ve třeni a odtud postupují vzhůru ke klobouku, až ji prolezou celou. Máme li však štěstí, můžeme nalézt i čisté kusy, většinou ovšem hlavně u mladých kousků.
Muchomůrka růžovka (Amanita rubescens)
Růžovka je houba značně variabilní, kromě štíhlých variant můžeme potkat i úplné tlouštíky. I barevně bývá značně proměnlivá, od sytě růžové až po žlutorůžovou, nazelenalou barvu. Klobouk bývá v mládí kulovitého tvaru, později se rozevírá, někdy se mohou okraje zvednout až do miskovitého tvaru. Bývá, stejně jako u většiny muchomůrek, poset bílými "bradavicemi", které ale mohou deště úplně smýt. Třeň bývá zakončena hlízou, která bývá někdy ozdobena bradavičnatými pásy. Prsten má velký, pravidelně rýhovaný, splihlý, bělavě narůžovělý. Při otlačení, nebo narušení dužniny larvami, nebo nožem, houba výrazně zrůžoví. Růžovka roste již od počátku června do konce října, mnohdy ve velkém množství ve všech druzích lesů. Občas ji můžeme najít i v parcích, či stromořadích.
Muchomůrka růžovka (Amanita rubescens) je velmi vděčná a chutná houba, použitelná na mnoho způsobů. Před samotnou tepelnou úpravou je potřeba ji dobře očistit, klobouk je nejlepší oloupat, pokud to u některých malých kousků nelze, seškrábeme alespoň z klobouku bílé bradavičky a zbytky hlíny, či jehličí. Klobouky jsou vynikající smažené v trojobalu, hodí se do všech směsí, neznám lepší dršťkovou z hub, než je právě z masáků, polozavřené kloboučky jsou výborné plněné sekaným masem, nenapodobitelné jsou i škvarky z růžovek. Obecně vzato, růžovka své přezdívce masák dostojí na sto procent, díky poměrně masívnímu růstu i v dobách, kdy jiné druhy jsou vzácné, ale hlavně, díky vynikající chuti a masité dužnině. Jelikož ale v některých případech může být hodně podobná Muchomůrce tygrované (Amanita pantherina), v případě jakékoliv nejistoty raději houbu oželte a vydejte se hledat jistější úlovek.
Muchomůrka růžovka (Amanita rubescens)
!!!Tato kategorie si v žádném případě nehraje na mykologickou poradnu, ani na vědecké pojednání, k tomu slouží klasické atlasy hub, jde pouze o nezávazné povídání "šialeného hubára" a všechna má poučení a rady, případně určení druhu, jsou naprosto bez záruky a jen na vlastní nebezpečí!!!