Topinky s česnekem
-
česnek
-
chléb
-
olej
-
sůl
Možná si teď mnozí řeknou, že si z vás tropím nejapné žerty, ale opravdu takoví muži existují. A chodí na rady. A jak že mají udělat topinky. Pro ně je stvořena tato rubrika, která se tváří, že je jako pro blbý. A taky že jo. Tak pánové, držte si klobouky, jedeme z kopce.
V životě osamělého muže mnohdy nastane situace, kdy dostane hlad. Ale, všechny dostupné restaurace jsou již zavřené, zavřeli i poslední večerku, nahlédnete do ledničky a ta je naprosto vybílená a vybydlená. A ve špajzu se choulí jenom "natvrdlý" chleba a zbytek rostlinného oleje.
Nebo je naopak plná toho nejlepšího, co si muž může přát, jenom to není k jídlu. I když radosti si s oním obsahem užijete až, až. Ovšem, s mizejícím obsahem se hlad ještě zvětší, takže byste snědli cokoliv. A tady nastává čas pro můj dnešní recept.
Ač většinou hlásám, že na vaření je lepší sádlo, v tomto případě dávám přednost oleji. A rozhodně - na rozdíl od "zdravých" rad, bych s ním příliš nešetřil. Není nic hnusnějšího, než suchý opečený chleba. Ale k věci. Na pánvi rozpálíme olej, mezi tím pečlivě nakrájíme chléb. Pokuste se, aby krajíce byly rovné, jinak se opečou nestejnoměrně. Oloupejte česnekové stroužky. Jestli česnek nemáte, vypněte vařič a zaklepejte u sousedů. S vypůjčeným česnekem se vraťte do kuchyně a pokračujte v práci. Jestliže jste vařič nevypli, nebo, nedej Bože, už byl na pánvičce navíc i chléb, otevřete okno a dobře vyvětrejte. Hasiče pošlete do .... mů. Spálené topinky hoďte do koše, pánvičku umyjte a začněte znovu.
Ještě připomínám, že pokud máte pánev pokrytou teflonem, nepoužívejte při manipulaci s chlebem kovové nástroje, vrypy značně snižují životnost teflonového nádobí. Pozor, teď už jistě všichni kroutíte hlavou, co vám to říkám za samozřejmosti, ale mezi námi, zažil jsem nejednoho experta, mezi nimi i ženy, jak nožem ryjí do teflonu různé "reliéfy"! Během vaření neodbíhejte k televizi zjišťovat, kolik prohrává Sparta, nebo, zda už Simír dohnal zločince a zničil desáté auto. Konec by byl stejný, jako při návštěvě souseda. Také mějte na paměti, že druhá várka topinek se smaží rychleji. Při vyjmutí z pánve topinky ještě za tepla lehce posolte a pořádně potřete česnekem, který můžete následně i přikusovat. K pití bych doporučil čaj s citrónem, pokud citrón nemáte, použijte rum, příjemné je i zapití pivem. Jestliže ale nemáte nic z těchto tekutin, použijte vodu. Brrr!
Vězte, že jste právě udělali i něco pro své zdraví, protože česnek má mnohé blahodárné účinky na lidský organizmus, jako je snížení hladiny cholesterolu a krevního tlaku. Česnek má i antibakteriální a dezinfekční účinky.
Proti pachu z úst někteří experti doporučují požít petrželovou nať nebo vypít mléko.
Dobrou chuť.
Váš kuchař Virťa
!!!Tato kategorie si v žádném případě nehraje na Babicu či Pohlreicha, k tomu slouží televize a klasické kuchařky, jde pouze o nezávazné povídání "hladového muzikanta", kterého nouze naučila vařit. Všechna má poučení a rady, případné postupy při vaření, jsou sice vyzkoušené, přesto nenesu žádnou odpovědnost za výsledek na vaší plotně. Pokud se vám něco nepodaří, hledejte závadu mezi vaším počítačem a židlí. Pokažené pokrmy nenabízejte sousedům, ale spláchněte do záchodu. Nikdy nevíte, kdy je budete ještě potřebovat!!!