Úvod do umění kuchařského, vážně i nevážně, tak, jak život naučil.
Jak začít? Jistě si myslíte, že je to troufalost začít psát kuchařku v době Polreichů, kluků v akci, Babiců a mnoha dalších. Jenže. Tahle nová rubrika vzniká z potřeb vyšších cílů. V rámci kategorie o houbách dostávám spoustu dotazů, jak naložit s tou, či onou houbou (asi tak dva, nebo tři celkem), takže inspirován jistou osobou jsem se rozhodl dát do kupy pár houbových receptů. No jo, ale když už budu psát třeba o dršťkové polívce z hub, proč bych nemohl napsat i o dršťkové klasické, nebo o dršťkové podle Stelly. Ubezpečuji vás, že jsem k této rubrice povolán přímo od Boha. Kdo jiný by měl psát o žrádle, než někdo, kdo má pořád hlad a je tlustej jak dva! :-D
Nebýval jsem vždycky tak blahobytný, jak vypadám dnes, ale stačilo půl roku nemocenské mého spolubydlícího a jelikož jsem mu vařil na každý den, sám jsem si to navařené jídlo tahal do práce, úsilí bylo zakončeno zdarem, přibral jsem osm kilo a už nechtějí pryč! Neočekávejte ale ode mně nějakou úplně přesnou receptůru, já, když už vařím, tak do kýblů - pětilitrový hrnec je minimum, takže vše bude ve stylu přiměřeně, ale přesto vás třeba něco z mých zkušeností může inspirovat. Každopádně téměř vše, co popíšu, mám vyzkoušené na vlastní kůži, přežil jsem to, byl jsem za to dokonce i chválen! Navíc vím, že mezi námi žije spousta svobodných mužů, kteří si neumí uvařit absolutně nic, takže pro ně nachystám také pár jednoduchých receptíků, nenáročných na přemýšlení, ani na výrobu!
Kromě mé pažravosti mám i jiné předpoklady k vytvoření "kulinářského pokladu", ač nejsem ani herec, ani jiná slavná osoba naší žhavě současné společnosti! Já už totiž kdysi jednu kuchařku napsal. Bohužel se nakonec nedočkala tisku, její originál zůstal v propadlišti bývalého manželství, stejně jako spousta jiných materiálů a dokumentů. Mohla to být fakt bomba! Je to přesně šestnáct let, kdy jsem psal do olomouckého obdeníku PULS. Chystali jsme s Pavlem Ryšlinkem, dnes redaktorem Blesku, prázdninovou přílohu. Pamatuji si jen několik detailů, ale vím, že většinu receptů jsem určitě během let ještě vyladil do chuťové nirvány.
Výborný byl recept na "guláš po cigánsku" Začínal větou: "Vyražte do města a odchytněte si středně velkého psa........" Nebo "tchýnin guláš" byl taky výborný!! "V lese nasbírejte několik vzrostlých plodnic muchomůrky zelené (Amanita phalloides). Jsou vynikající chuti, ale vy je radši nezkoušejte. Dopřejte mamince své manželky naposledy v životě dostatek toho nejlepšího, co kdy bude ještě jíst........." Nebo tam byl i recept na "vraní polévku podle Folprechta", atd.
Tak si teď uvědomuji, když píši tento úvodníček, že jsem zapomněl dopsat jeden nekrolog. Ještě než začneme s vařením, budu muset také doplnit do kategorie o houbách pár zásadních informací o tom, jak rozlišit houby jedlé od nejedlých, či jedovatých. Zrovna minulý týden jsem našel tři Amanity phalloides, Bohu žel jsem vám je opomenul fotograficky zdokumentovat. Péťa si ani nevšiml, když jsem mu je včera sušené přidával se žampióny pod tu vynikající pečenou krkovičku!
Váš kuchař Virťa