Dršťková polévka z hub.
- cibule
- česnek
- hovězí vývar
- drcený kmín
- majoránka
- mouka
- Muchomůrka růžovka (Amanita rubescens), neboli masák nebo Kotrč kadeřavý (Sparassis crispa)
- pepř
- sádlo
- sladká mletá paprika
- sůl
Tohoto chlapského "pomocníčka" v kuchyni - kuchařku, jsem se rozhodl vytvořit díky statistice návštěv. Dvacet procent návštěvníků mého blogu se ke mě dostane přes vyhledávače se zadáním - dršťková z kotrče, z hub, atd. A právě pro ně nabízím první recept.
Nejdříve si nachystáme houby. Masáky zbavíme všech částí, napadených larvami, určitě nikdo z nás nemá rád, když mu v polévce plavou červíci, hlavám sloupneme svrchní pokožku, u malých a mladých plodnic stačí dobře oškrábat povrch houby. Poté houbu nakrájíme příčně k lupenům, vytvoří se tím iluze samotných drštěk, nohu krájíme podélně.
V případě kotrče máme několik možností. Je to jediná houba, kterou udržíme čerstvou několik dní. Pokud ji uložíme do chladného prostředí do lavoru s vodou, houba ještě roztáhne své plodnice, takže to vypadá, jako by dorůstala. Pokud je kotrč opravdu velký, použijeme část a zbytek můžeme buď zpracovat jiným způsobem, nebo si za pár dnů uvařit polévku znovu čerstvou. Kotrč se čistí poněkud hůře, protože mezi jeho jednotlivé "větvičky" zapadá spousta jehličí, hlíny a špíny, navíc se tam mohou schovávat různí lesní broučci. Odtrháme jednotlivé výrůstky a očistíme. Je to jedna z mála hub, kde bych doporučil, při větším znečištění, lehce opláchnout plodnice pod vlažnou tekoucí vodou. Pak ji nakrájíme na proužky.
Když máme načištěné a připravené houby, vezmeme lžíci sádla (můžete sice použít i jiný tuk, například olej, ale věřte tomu, že jsou pokrmy, kde sádlo je nejvhodnější) a rozpustíme ho v hrnci. Když je dostatečně rozehřáté, přidáme na drobno nakrájenou cibuli, nebojte se jí dát více, ale pozor. Příliš velké množství může polévku zesládnout a pak budete mít problém, pokrm dobře dochutit. Když cibule začne sklovatět, přidáme jeden až dva stroužky utřeného česneku. Hned v zápětí (tak pět vteřin) přidáme houby. Lehce přisolíme (podle slanosti vývaru - přisolit se dá vždy, zbavit slanosti už nejde!!!) a podlejeme trochou, nejlépe hovězího, vývaru, nasypeme půl až tři čtvrti pytlíku (přiměřeně -aby nám to pro změnu nezhořklo) červené sladké papriky, špetku kmínu, špetku pepře a trochu v dlaních rozdrcené majoránky.
Dusíme - růžovky tak deset minut, kotrč patnáct až dvacet. Mezitím uděláme jíšku. Rozehřejeme sádlo a za stálého míchání přisypáváme mouku. Vytvoříme světlou jíšku. Ale dršťková polévka si zaslouží jíšky dvě. Jednu světlou a jednu tmavou. Buď je vytvoříme na dvakrát - zbytečně pracné, nebo rozdělíme jeden základ na dvě půle a tu větší zalijeme studeným vývarem a přilijeme do dušených hub. Mezi tím nám druhá, menší, zatmavne (pokud možno nepřipálit) a my s ní provedeme totéž. Pokud máte strach, že se vám z jíšky utvoří hrudky, existuje jednoduchá pomoc. Nachystejte si jemné kovové sítko, zalejte houby vývarem (lze nahradit vývarem z hovězího bujónu, případně zalít vodou a pak nadrobit ze dvě kostky "masoxu" přímo do hrnce) a ponořte sítko do polévky a jíšku tam protlačte. Promíchejte, přisypte hrstku nedrcené majoránky (jenom tak, jak je v pytlíku) a přiveďte do varu, a vařte asi deset minut, aby se mouka dobře rozvařila. Pokud máte pocit, že po zředění vývarem je polévka málo červená, přidejte papriku (buď hned do jíšky, nebo vmíchat do sádla a opět přidat do polévky (pozor, aby toho sádla zase nebylo příliš - já to občas řeším zcela proti všem příručkám - lehce sypu papriku přímo do polévky a míchám a míchám a míchám. Hrudky rozmačkám o bok hrnce a ono se to nakonec taky rozvaří!) Podle chuti dosolíme a máme uděláno!
Kdo má rád pálivé, může použít i mletou papriku pálivou, případně drcený cayenský pepř, nebo do hrnce přidat jednu malou feferonku. I když tyto polévky jsou oproti evropským a restauračním normám nejlepší odleželé, nezapomínejme na to, že houby mají přece jen menší trvanlivost, než maso. Proto doporučuji zkonzumovat nejdéle do třetího dne. Pověra, že se houby nesmí přihřívat, se mi nikdy nepotvrdila, ale je jasné, že každý máme svůj žaludek jinak silný a houby mohou být pro slabší povahy poněkud těžší stravou, takže opatrně.
Dobrou chuť.
Váš kuchař Virťa
Kotrč kadeřavý (Sparassis crispa)
!!!Tato kategorie si v žádném případě nehraje na Babicu či Pohlreicha, k tomu slouží televize a klasické kuchařky, jde pouze o nezávazné povídání "hladového muzikanta", kterého nouze naučila vařit. Všechna má poučení a rady, případné postupy při vaření, jsou sice vyzkoušené, přesto nenesu žádnou odpovědnost za výsledek na vaší plotně. Pokud se vám něco nepodaří, hledejte závadu mezi vaším počítačem a židlí. Pokažené pokrmy nenabízejte sousedům, ale spláchněte do záchodu. Nikdy nevíte, kdy je budete ještě potřebovat!!!