Zasmažená houbová polévka
-
cibule
-
česnek
-
hladká mouka
-
houby
-
kořenová zelenina
-
máslo
-
pepř mletý
-
sušené houby
-
sůl
Určitě mezi vzpomínky patří i ty vánoční. Některé ostatně nejde zapomenout, protože se z oněch událostí postupně stala tradice a tu potom prožíváte každoročně znovu a znovu, a ona se dostává do vzpomínek našich dětí, vnuků ...
Jednu z voňavých vzpomínek na dětství bych řadil nad ostatní. A to vzpomínku na štědrovečerní polévku. Jelikož jsme u nás doma drželi půst, abychom viděli zlaté prasátko, bylo to naše první jídlo za celý den. A to se všude vařilo, peklo, smažilo a všechno tak krásně vonělo a bylo strašně tajemno a napjato, jestli ten Ježíšek přišel na to, že jsem mamince přes rok po tajnu chodil na mandle a lískové oříšky schované vzadu ve špajzu, tajně uždibával čokoládu na vaření, nebo .... No, to radši ani nevzpomínat ....
A pak to přišlo. Na krásně prostřený stůl se rozložily sváteční talíře (takové ty zvláštní, se zlatým lemováním, které maminka vyndávala z příborníku jenom několikrát do roka, při slavnostních příležitostech, aby se náhodou nerozbily) a maminka do nich rozlila polévku. Voní mi dodnes a to nejen ve vzpomínkách, ale i pokaždé, když si ji uvařím.
Je to jeden z nejjednodušších receptů, co se vám může dostat do rukou. V hrnci rozpálíte máslo, můžete ho napůl zředit olejem, nebo použít jenom olej, ale co si budeme povídat. Máslo je máslo!!! Takže máme rozpáleno, zasypeme ho (to máslo) hladkou moukou a vytvoříme tmavou zásmažku. Či zápražku, či jíšku, chcete-li. Pořádně mícháme, aby se nepřipálila ke dnu. Když je pěkně tmavě červená, vezmeme část sušených hub, v ruce trochu podrtíme a v mícháme je do ní. Bude se vám to možná zdát na pohled divné nevábné - ani jíška ani houby - takové tmavé klpy jakési. Abyste se na to nemuseli koukat, přelejte to studenou vodou, zamíchejte a vařte.
Přidejte očištěnou mrkev, rozkrojenou napůl, petržel a celer, dvě celé cibule i se slupkou a čtyři až osm oloupaných stroužků česneku. Občas promíchejte, aby se mouka rozpustila a vařte, dokud zelenina nebude skoro měkká. Jéé, teď jsem zapomněl!!! Ještě tam musíte dát zbytek hub, přiměřeně soli a trochu pepře. Chvíli před koncem nasypejte do polévky hrst domácích nudlí a dvě až tři minutky povařte. Záleží na tom, jak jste se při výrobě nudlí snažili a jak tenké je máte!!! ;-)
Vylovte z hrnce cibule, petržel a celer, komu vadí, tak i česnek, ten můžete dát klidně na talíř mě a nalévejte. Ideální je, pokud máte nudle připravené do zásoby, ale pokud vám nehoví válet pláty a krájet je na nudličky, můžete použít i nudle kupované, nebo udělat kapání. Ale řeknu vám, už to není ono!!!
Tuhle polívku vařila i moje babička (a taky prababička) a ta, když u nás trávila v necelých devadesáti letech své předposlední Vánoce a máti nalila na stůl, babička ji velice chválila. Říkáme jí: "To jo, dobrá je, ale takovou jako vy, se nám ještě nikdy nikomu nepodařilo uvařit. Jak vy to vlastně děláte ...?" A ona na to: "Tož víte, děcka, ve sa s tým moc serepetičkujete. Ve to máte takový moc nóbl. Mrkvu tam musíte mít a doví co eště. To já akorát dám trochu teho másla nebo sádla, povařím v tom cebolo a česnek a je to." V té chvíli mě babička přesvědčila, že i z hovna se dá uplíst bič!!! Zkuste si to, obě verze mají něco do sebe, ale ta obyčejná, od babičky, má něco navíc. Že by to byly jenom ony voňavé vzpomínky??? Dejte mi když tak potom vědět. ;-)
Já vím, že nabízet recept na "štědrovečerní" polévku dva dny po Štědrém dnu je naprostá pitomost, protože kdo si to bude celý rok pamatovat. Jenže, všechno je jinak. Ta polévka je samozřejmě celoroční, pouze u nás se podávala i na Štědrý den. Chce to jen v létě nezahálet a nasušit dostatek hub na výrobu. I když, dnes se houby sušené dají klidně koupit v supermarketu. Jenže v té chvíli vám náklady na polévku vzrostou několikanásobně!!!
Dobrou chuť.
Váš kuchař Virťa
!!!Tato kategorie si v žádném případě nehraje na Babicu či Pohlreicha, k tomu slouží televize a klasické kuchařky, jde pouze o nezávazné povídání "hladového muzikanta", kterého nouze naučila vařit. Všechna má poučení a rady, případné postupy při vaření, jsou sice vyzkoušené, přesto nenesu žádnou odpovědnost za výsledek na vaší plotně. Pokud se vám něco nepodaří, hledejte závadu mezi vaším počítačem a židlí. Pokažené pokrmy nenabízejte sousedům, ale spláchněte do záchodu. Nikdy nevíte, kdy je budete ještě potřebovat!!!
Komentáře
Přehled komentářů
Pression arterielle est comment poupe votre sang pousse contre les parois de vos arteres lorsque votre coeur essence pompe le sang. Arteres sont les tubes qui transportent prendre offre sang loin de votre coeur. Chaque culture votre coeur bat, il pompe le sang tout au long vos arteres a la vacances de votre corps.
https://www.cialispascherfr24.com/cialis-femme-pharmacie-lafayette/
Your Orient To Blood Apply pressure on Numbers
(Aopilealfcip, 27. 7. 2018 3:58)
Pression arterielle est comment robuste votre sang pousse contre les parois de vos arteres lorsque votre coeur sentiment pompe le sang. Arteres sont les tubes qui transportent perseverent b gerer offre sang loin de votre coeur. Chaque age votre manque de sensibilite bat, il pompe le sang tout au long vos arteres a la vacances de votre corps.
https://www.cialispascherfr24.com/osu-achat-cialis-original/
Blood Coerce : Blood pressure plan
(Acrannyelemy, 8. 10. 2018 3:36)